tisdag 22 januari 2013

Fröknäcke

Jag har inte bakat så mycket under hösten och vintern. Och inte gjort ett endaste julgodis, så det har inte funnits så mycket på den fronten att vissa upp i bloggen och kunna inspirera er andra med. Dels hade hela familjen godislöfte under 2012 och dels så bestämde jag mig i oktober för att börja ett lite nyttigare liv och då är det svårt att baka även om man älskar det. För bakar man så äter man. Eller i alla fall jag... Dels medan jag bakar, man måste ju smaka på smeten! ;) Dels smakar man den färdiga produkten. Och sen blir det ju alltid över så det finns i frysen eller ännu värre i en burk i köket att gå och småäta ur. Så jag har helt enkelt hållit mig borta från bakning, förutom till kalas, och nu dröjer det till april innan nån fyller i familjen.

Men en sak har jag bakat under december, och det är Fröknäcke. Jag smakade det för första gången i somras ihop med vin och ost hos en kompis vars grannar kom på besök och hade hela kittet med sig. Underbart! Och lite annorlunda. Sen har jag fått det på homeparty och i lite olika sammanhang. Nån av er har säkert ätit det i flera år och nån kanske tom var med och uppfann det. Det finns i alla fall en hel del olika varianter. Men gemensamt har de att det är ett frörikt, glutenfritt och ganska salt knäcke, som är gott att äta naturellt, istället för snacks, eller tillsammans med olika ostar, både mjuka och hårda, starka och milda. Passar med vin, thé eller vad man vill. Och det går fort och är enkelt att göra!

2 dl frön (Jag tar 1 dl sesamfrön, 0,5 dl solrosfrön och 0,5 dl pumpakärnor. Linfrön passar också.)
2 dl majsmjöl (Jag har en sort som heter "Skorpmjöl" på majs och är lite grövre i strukturen.)
1/2 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt:
0,5 dl olja (rapsolja, olivolja eller vad man gillar) och rör runt. Tillsätt:
2 dl kokande vatten och blanda. Låt svälla lite.











 Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck ut det på plåten så jämnt du kan. Ta en vass kniv och skär i rutor om du vill ha snygga rutor. Annars går det att bryta brödet i bitar efteråt. Jag brukar skära det i sex rutor på längden och fyra på bredden. Eventuellt blir det lite smala "smakbitar" i kanterna lite beroende på hur jämnt man lyckas trycka ut smeten.
Strö eventuellt lite flingsalt över. Men smeten är ganska salt ändå så gillar man flingsalt kan man gärna minska på saltmängden i smeten.










 Gräddas i 150 grader i en timme.

Paketera på nåt snyggt sätt och du har en utmärkt gåbortspresent!





























Min ena variant har jag gjort en låg ask med ett något större yttermått än den största knäckebiten. Av ett vanligt tjockt, färgat kartongpapper, ca 230 g. I det här fallet mörkröd pärlemor färg. Etiketten är en bit vitt etikettpapper som jag skrivit på med svart tuschpenna. Sen staplade jag 10 bitar knäcke, stoppade allt i en vanlig enlitersplastpåse som jag tejpade in hörnen mot botten på så den hålls på plats. Sen knöt jag ett rödvitrandigt snöre om och så är det klart.

Den andra varianten tog jag två vita kartongbitar för stadgans skull, något större än det största knäcket. Sen staplade jag 10-15 bitar. Jag klippte en ca 5 cm bred pappersremsa på längden ur ett mörkrött papper och använde mönstersax. En och en halv remsa gick åt till min bunt. Sen tog jag en ca 2,5 cm bred vanlig vit pappersremsa (som man viker stjärnor av, eller klipp en av vanligt papper) och limmade fast på den röda remsan med limstift. Linda remsan runt din knäckebunt försiktigt men ändå ganska tight så de inte ramlar ut. Förslut med tejp i botten eller på baksidan. Ska du ha dem förpackade länge eller transportera dem långt kanske du bör ta nån platsfolie eller plastpåse runt bunten innan du lindar på pappersremsan. Knyt runt med rödvitrandigt snöre som när du slår in ett paket och fäst en tag med "Fröknäcke" av vitt kartongpapper med en pappersblomma fastsatt med en brad. (påsklämma, jungfruben.) Min blomma är gjord av fyra delar, två av varje i två olika storlekar. De två mindre böjs upp lite mot mitten. Skriv eventuellt innehållsförteckning eller recept på baksidan av tagen. Klart!

Man kan givetvis använda andra färger på förpackningsmaterialet andra tider på året, eller för att matcha mottagaren. Kanske matcha det med en bukett tulpaner nu under våren? Knäcket passar året om och är jättegott och snabbt och enkelt att göra. Helt enkelt perfekt. Jag gör alltid minst dubbel sats och gräddar två plåtar på en gång i varmluftsugnen. Har du inte varmluft byter du bara plats på plåtarna ett par gånger under gräddningstiden så funkar det ändå. Havrekexen heter "Ullas farmors havrekex" och är bakade efter ett recept av Ernst Kirschsteiger ur hans julbok.

Lycka till!



måndag 21 januari 2013

Nytt år - nya projekt!

Har legat lite lågt med bloggandet ett tag. Jag har svårt att få ihop min tid med min vilja. Jag vill blogga om så enormt mycket saker och har väldigt mycket idéer. Men så räcker inte tiden till allt och ibland får jag ställa mig frågan: Ska jag verkligen ta tiden till att blogga om det jag har gjort eller ska jag leva och göra och uppleva något nytt? Så oftast väljer jag att uppleva och leva istället. Men ibland räcker tiden, energin och inspirationen till alltihop och då kan jag dela med mig till er!

Ett litet tips om man vill följa en blogg men inte vill klicka in i onödan och riskera att favoritbloggarna inte blivit uppdaterade och så kanske man tröttnar och inte orkar klicka in där igen: Följ bloggen med hjälp av "Bloglovin" eller nån annan tjänst. Där klickar man enkelt i vilka bloggar man vill följa. Man kan få förslag eller söka sina egna bloggar. Man kan också kategorisera dem efter olika ämnen, typ pyssel, inredning, livsstil, foto, bakning, osv. Eller cykel, träning eller vilken typ av bloggar man nu följer... Så får man ett mail varje dag med de bloggar som uppdaterats sen sist och kan välja att bara klicka in på dem. Sparar tid om det är många bloggar man följer och är speciellt bra om man följer några bloggar (som den här) som inte uppdateras så regelbundet. Det finns många olika tjänster, men jag använder mig av Bloglovin så det är den enda jag har koll på.

Nu i januari har jag bestämt mig för att börja sy lite igen. Maken plockade bort julgardinerna i vardagsrummet utan att kolla av om vi hade något att sätta upp. Och det hade vi ju inte. Oj, vad tomt det blev utan de rödvitrutiga, ombonade som vi hade till jul. Men de kan man ju inte ha året om. Inte där i alla fall! Vi ska ha andra gardiner, som vi har haft färdiga till två fönster och tyg köpt till två fönster sen vi flyttade in för snart tio år sedan. En del projekt går väldigt sakta...

Så plockade jag in symaskinen i finrummet där det är lite bättre med plats för att sy stora saker än i min lilla syhörna. Och så har jag ingen passande tråd hemma! Så då blev det lite grytlappar istället. Vilket ju alltid är roligt.

Den här gången gav jag mig på något som jag aldrig har provat förut: Bandkantning. Det är inte lätt när man inte har sådana där specialpressarfötter och andra hjälpmedel som finns till nya, fina masikner. Men med lite tålamod och mycket prövning så gick det till slut ganska bra och jag fick ihop två fina par grytlappar som båda blev sålda direkt. Men vill nån mer ha så gör jag gärna fler lika eller liknande på beställning. Grytlappar är roligt! Och jag älskar cupcaketyget i mitten. Alla tygerna kommer från Olsons tyger. Utom gardintyget som skymtar underst i högen.





Ps. 120 kronor per par kostar de om någon är intresserad.